• Kindvriendelijke tuin met ontdekkingszone

    • Opdrachtgever: Hovenier
    • Plaats: Apeldoorn
    • Oplevering: 02-05-2019
    • Korte beschrijving project: In deze tuin kunnen de kinderen op onderzoek uit terwijl de ouders ze niet uit het oog verliezen

Rustige voortuin en uitdagende achtertuin

Bij deze vrijstaande woning in Apeldoorn heeft de tuinarchitect van Buitenaf gezorgd voor een gezonde balans tussen rust en uitdaging. De voor- en zijtuin kennen een rustige opzet met enkel gras, split en borders. Het lijnenspel is hier 'licht organisch' waardoor de vele strakke lijnen die het huis rijk is beter uit de verf komen. Tenslotte is rond de voor- en zijtuin een haag opgetrokken met als doel deze twee tuinen meer bij het huis te betrekken. Om het zicht vanuit de woning naar buiten open te houden, is deze haag niet hoger dan 1 meter.

De voor- en zijtuin worden van het huis gescheiden door een 60cm brede strook met split. Deze strook ligt rond het hele huis waardoor je niet perse over het natte gras hoeft te lopen. Wel zo handig met bijvoorbeeld het wassen van de ramen.

Een tuin om direct op onderzoek uit te gaan

De achtertuin heeft een leuke speelse indeling waarbinnen alle elementen een logische plek innemen. Maar voordat je daar komt vanaf de voordeur, moet je eerst tussen de borders door slingeren naar de oprit die plek biedt aan twee auto's. Vanaf hier kun je via de zogenoemde "achterom" de achtertuin bereiken. Dit is logischerwijs ook de ingang die in 90% van de gevallen gebruikt zal worden. Vandaar ook dat de voortuin rustig is gehouden en dat de focus ligt op de achtertuin.

Centrale ontdekkingszone met hoogteverschil

Middenin de achtertuin ligt een centrale ontdekkingszone. Deze zone vangt het hoogteverschil op tussen het huis en de lager gelegen tuin. Deze zone bevat bomen, struiken, kruiden en speeltoestellen. Hier kunnen de kinderen op zoek gaan naar beestjes en insecten of via de buis naar het achtergelegen speeltoestel kruipen. Dit speeltoestel staat in een groot vak met schors waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over het gras en bij een valpartij dempt het schors de klap. In dit vak met schors treffen we verder ook een konijnenhok aan die lekker in de schaduw staat. Het geheel wordt gecomplementeerd door enkele boomstammen die her en der verspreid liggen.

De spelende kinderen zijn vanonder de nieuwe overkapping en het huis goed in de gaten te houden. Hierdoor kunnen de ouders zich vrij bewegen tussen het huis en de overkapping zonder de kinderen uit het oog te verliezen. En de kinderen? Die zijn veel te druk om alle indrukken in zich op te nemen.....

Meer weten over deze kindvriendelijke tuin?

Neem gerust contact op middels onderstaand contactformulier om meer te weten te komen over deze kindvriendelijke tuin.